Århus
Stiftstidende
Ledere skal styrke personalet i at løse konflikter internt i daginstitutionen
AF: Stine Juul
Publiceret 25.6.2018 kl.9:00

Lederstyret refleksion om den daglige indsats i personalegruppen skal sikre trivslen for børn og medarbejdere i daginstitutionerne. Foto: Stine Juul
”Jeg havde det rigtig skidt. Jeg følte, at jeg udleverede en kollega og stak hende i ryggen. Men for børnenes ve og vel besluttede jeg at gå til min leder”, fortæller pædagogstuderende Sif Dam Sørensen.
Det var i forbindelse med et praktikforløb i en institution i Københavns Kommune, at hun var vidne til, hvordan et øget pres påvirkede en ny kollega så negativt, at hun blev fysisk hård ved børnene. Sif Dam Sørensen synes ikke, at ledelsen tog nok hånd om den kaotiske situation.
Udsagn fra facebookgruppen ”Pædagog (-:”s medlemmer vidner om, at Sif Dam Sørensen desværre ikke er alene om den oplevelse.
Plads til undren
Helle Ebsen erkender problemet. Hun opfordrer til, at ledelsen i daginstitutionen understøtter en kultur, hvor medarbejderne kan spørge undrende ind til hinandens praksis, hvis man observerer noget, der kan virke voldsomt.
Hvis ikke problemet kan løses mellem medarbejderne, bør man gå til sin leder. Problemet her kan dog være manglende beviser, hvis medarbejderen ønsker at være anonym.
”Det gør det svært for lederen at gribe ind, hvis han/hun ikke selv har set situationen”, forklarer Helle Ebsen.
I det tilfælde er hendes råd at lederen, på et overordnet niveau, arbejder med problemerne i hele personalegruppen.
Genbesøger problemet
I det nordlige Aarhus ligger Børnehaven Kløverparken.
Her reflekterer personalet i fællesskab over fagligheden og børnenes trivsel på deres torsdagsteammøder.
”Vi arbejder ud fra en cirkulær proces, hvor vi genbesøger, de problemer der har været, og bliver ved med at stille spørgsmål til det, vi står i”, forklarer Stine Marquard der er leder i børnehaven.
Personalet øver sig på at være åbne og undrende overfor hinandens praksis og på at stille undrende spørgsmål. De øver sig i at stille sig selv til skue og være åbne overfor det der lykkes og ikke lykkes.
”Vi forsøger at skabe en fælles faglig forståelse for, hvordan den pædagogiske praksis skal foregå i hverdagen. For eksempel at anvise børnene i stedet for at skælde ud” siger Stine Marquard.
På den måde forebygger de, at der opstår en adfærd, der viger fra den gode pædagogiske praksis, og det lader til at virke.
”Hvis en medarbejder henvender sig omkring en kollega der ikke arbejder ud fra vores værdier, vil jeg i første omgang forsøge at løse problemet i fællesskab”, siger Stine Marquard, som endnu ikke har stået i sådan en situation.
Børnehaven er desuden med i et treårigt projekt af Aarhus Kommune, hvor institutionen skal vælge et ”fagligt fyrtårn”. Han/hun skal med lederen styrke læringsfællesskabet for hele personalegruppen, der på sigt skal sikre en høj faglig kvalitet i de århusianske dagtilbud.
Der skal være en kultur, hvor man kan kommentere på sin kollegas praksis, hvis der er noget man undrer sig over, siger næstformand i BUPL Aarhus Helle Ebsen
Stine Marquard fortæller, hvordan de i fællesskab løser problemerne i Børnehaven Kløverparken, hvor hun er leder
Tydelige retningslinjer
Sif Dam Sørensen erfarede ikke, der blev afsat tid til faglige refleksioner i sin institution.
Hun var i tvivl om, hvordan hun skulle håndtere situationen, da hun ikke havde nogle retningslinjer at handle ud fra. Lederen imødekom hendes bekymring, og tog en ”omsorgssamtale” med kollegaen.
”Jeg synes ikke, at hendes adfærd ændrede sig. Jeg aner ikke, hvad jeg ellers skulle gøre”, fortæller Sif Dam Sørensen, vis praktikforløb stoppede som planlagt to uger efter.
BUPL opfordrer til, at man henvender sig til sin tillidsmand eller arbejdsmiljørepræsentant i sådan en situation.
”De har til opgave at sikre arbejdsmiljøet, herunder samarbejde og arbejdsforhold. Tillidspersonen kan fungere som talerør, hvis man er bekymret for at gå til sin leder med sine observationer” forklarer Helle Ebsen.
Hun opfordrer landets kommuner til at udarbejde en procedure der skal vejlede medarbejderne, hvis de registrerer noget der er uforeneligt med god pædagogisk praksis.
”Pædagoger er forpligtede til at reagere, og lederen skal synliggøre denne viden, så den er tilgængelig”, siger Helle Ebsen.